Annons
Totalt är ett 50-tal tjejer med över 10 olika fördelseländer aktiva. Här är några av dem som var med på en träning i mitten av januari.

Lågtröskellag får fler att bli föreningsaktiva: ”Det finns ett stort behov”

HÄLSA För många i Sverige är föreningslivet en stor del av vardagen redan från ung ålder – men för de som flyttat hit från andra länder är det inte lika självklart.

Annons

Flera rapporter visar att barn och ungdomar i Sverige rör på sig för lite. I en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning 2016 framkommer det till exempel att inte ens hälften av landets pojkar och flickor kommer upp till rekommenderad daglig fysisk aktivitet.

– I statistiken kan vi se att tjejer rör på sig minst, och att flickor med utländsk bakgrund idrottar betydligt mindre än andra, berättar Linnea Nilsson-Waara som är projektsamordnare på TUSS.

FLERA FÖRDELAR
Rapporten visar också att de som är föreningsaktiva i större grad når upp till rekommendationerna för daglig fysisk aktivitet, jämfört med de som inte är aktiva i någon förening.

– Att vara med i en förening kan därför vara viktigt i många aspekter. Dels för att få röra på sig mer, men även för den sociala biten och möjlighet till en meningsfull fritid, säger Linnea.

TUSS är ett projekt som startades ideellt av sunnanåprofilerna Inger Arnesson och Margareta Eldebo-Setterlund 2016. De hade sett ett behov av ett lågtröskellag där de som tidigare inte varit med i en förening fick vara med och på ett lekfullt sätt lära sig grunderna.

– Svenskt föreningsliv är unikt och en stor tillgång, men det är ingen självklarhet att alla vet hur det fungerar och vad som kan förväntas av en som medlem, säger Linnea.

Sedan starten 2016 har TUSS utvecklats och består nu av två grupper som träffas en gång i veckan.

– Totalt har vi ett 50-tal aktiva tjejer just nu som tillsammans har över 10 olika födelseländer. Det är fantastiskt kul att vara med och se glädjen som finns i gruppen, säger Linnea.

BÖRJAT I ANDRA LAG
Om deltagarna själv vill så hjälper organisationen kring TUSS sedan till att hitta ett lag som ligger närmare deltagarens bostadsområde, och att ta kontakt med denna förening.

– Totalt har vi lotsat 14 tjejer till andra lag i kommunen, säger Linnea.

Annons

Förutom fotboll, som är huvudaktiviteten på träningarna, följs gruppen på andra aktiviteter. Det är allt från kost- och ledarskapsutbildningar till fisketurer och besök på gym.

– På så vis får de chans att prova saker som många av dem aldrig gjort tidigare.

TUSS är i dagsläget ett projekt som drivs av Sunnanå SK med huvudsaklig finansiering från Arvsfonden. Målet är att fler TUSS-lag ska kunna startas runt om i kommunen, länet och landet.

– Vi hoppas kunna utveckla en modell som går att ta efter i ytterområden och på andra orter. Det finns ett stort behov av lågtröskellag och en sådan här verksamhet gör gott för många människor, säger Linnea.

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons