Annons
  • Ronny Rønning, projektledare på Hent.
  • Här ska den stora kulturhus-trappen in.
  • Den nord-västra fasaden börjar vara klar.
  • Inne i den nordvästra entrén.
  • Så här ser den norra entrén ut inifrån. På bilden nedan syns samma del från utsidan. Där börjar fasaden vara så gott som klar.
  • Inne i den nordvästra entrén.
  • Black box där bland annat Västerbottensteatern ska husera.
  • Kulturhus Sara i Skellefteå.
  • Kulturhus Sara i Skellefteå.
  • Fin utsikt i det som ska bli en övningslokal.
  • Håkan Högdahl är projekt-ledare från kommunens sida.
  • Kulturhus Sara i Skellefteå.
  • Ronny Rønning, projektledare på Hent, och Håkan Högdahl, projektledare från kommunen.
  • Kulturhus Sara i Skellefteå.
  • Black box där bland annat Västerbottensteatern ska husera.
  • Så här ser trappen ut i Förlåt-huset där platskontoret för kulturhusbygget ligger. ”Vi har målat vitt i nästan alla rum, men vi gillade graffittin i trappen så det lät vi vara”, säger Ronny Rønning.
  • Till vänster och höger i bild syns det som ska bli hotellets hisschakt. Därimellan ska hotellrummen placeras från våning sex och uppåt.
  • Här mellan huskropparna ska kulturhusets stora scen ta plats med en imponerande takhöjd och plats för upp till 1500 personer.
  • Kulturhus Sara i Skellefteå.

Här växer Kulturhus Sara fram: ”Ingen har byggt på det här sättet tidigare”

NÄRINGSLIV Redan idag är det blivande kulturhuset en iögonfallande byggnad – men än saknas många höjdmeter innan det är klart.

Annons

Ingen som har varit till Skellefteås centrum det senaste halvåret kan ha missat det pågående bygget av Kulturhus Sara. Där det tidigare var en busstation växer nu en massiv träbyggnad fram som bland annat ska inrymma bibliotek, Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall, konsertlokaler, hotell, restaurang och en spaanläggning.

Vad gäller innehållet kommer Megafonen att återkomma med fler artiklar under våren – för att istället fokusera på själva byggnationerna i del 1 av denna artikelserie.

Unikt projekt

Att det är ett unikt projekt råder det inga tvivel om när undertecknad möter Ronny Rønning, projektledare på Hent, och Håkan Högdahl, projektledare för bygget från kommunens sida.

– Det är ingen i hela världen som byggt på det här sättet förut, berättar Ronny som dock inte är orolig för att det ska bli bra.

– Nej, det är många som räknat på att det faktiskt är byggbart och alla inblandade är proffs på det de gör.

Annons

Byggt högt i trä tidigare

Hent, som är ett stort norskt företag, har även tidigare erfarenhet från att bygga höga trähus.

– Vi byggde världens högsta trähus, som är 85 meter högt, i Norge 2018. Det är dock byggt med en annan teknik – lite mer som att bygga en bro av fackverk och sedan resa det upp. I Skellefteå består stommen istället av stora KL-träblock, säger Ronny.

Kranen som står på området är drygt 50 meter hög, så det är en bra bit kvar upp till 75 meter

I Skellefteå ska det blivande kulturhuset bli 75 meter högt och bestå av 20 våningar. I dagsläget är den högsta punkten, som ska bli ett av hisschakten, drygt 30 meter (åtta våningar) högt.

– Kranen som står på området är drygt 50 meter hög, så det är en bra bit kvar upp till 75 meter, säger Ronny som säger att de kommer att fortsätta att bygga på höjden i maj.

Försöker hålla kostnader nere

Från kommunens sida följs arbetet noggrant.

– Det är kul att få vara med om ett så omfattande och tekniskt nydanande projekt som kommer att bli så värdefullt för kommunmedborgarna, säger Håkan som är medveten om att priset på bygget är ett väldiskuterat ämne.

– Vi kämpar hela tiden för att hålla kostnader nere och sparar in där vi kan, men man kan inte heller spara in överallt. Det måste bli hög kvalité då det ska nyttjas under en lång tid, och för att vi ska få så mycket som möjligt för pengarna.

Annons

Ska nyttjas över 100 år

Huset är beräknat att stå i minst 100 år.

– Men med rätt underhåll kommer det kunna stå ännu längre, säger Håkan.

Efter intervjun tar vi en rundtur i bygget där det i dagsläget jobbar ungefär 70 personer. Ronny pekar ut var den stora scenen ska vara, kulturhustrappan och de två hisschakten.

– I norra delarna är fasaden klar på vissa ställen och i de södra delarna håller vi fortfarande på med stomresning. Vi arbetar över hela spektrat, berättar han.

Klart under 2021

Något som är iögonfallande är att i princip allt, förutom grunden, är av trä både in- och utvändigt.

– Känner du vad trevlig luft det är här inne? Det är för att det är trä, säger Ronny.

Som mest är det tänkt att ungefär 150 personer kommer att jobba på bygget innan det ska vara klart under 2021.

Hur håller ni tidsplanen?

– Bra, även om vi så klart gör småjusteringar ibland precis som vid alla byggen. Huvudtidsplanen ser vi ut att hålla, säger Ronny.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons